Imperativul politic – angajamentul fata de SGD (Sustainable Development Goals – Obiective de Dezvoltare Durabila)

Adoptarea, in 2015, a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabila, inclusive a unui set de obiective de dezvoltare durabila universal aplicabile a creat atat oportunitatea, cat si obligatia ca UE nu numai sa ia masuri pentru a se asigura ca politicile si practicile sale devin mai sustenabile si aliniate cu ODD, dar si sa demonstreze in mod vizibil lumii intregi ca face acest lucru.

O noua SDD (Strategie pentru Dezvoltare Durabila) ar trebui sa fie, printre altele, un mod de asigurare a implementarii complete a ODD din partea UE. Ar trebui sa includa un plan concret de implementare a celor 17 obiective si 169 de tinte, precum si mecanisme de revizuire si tragere la raspundere. Strategia revizuita ar trebui sa cuprinda si principii stabilite cu ocazia Finance for Development International Conference, din Addis Ababa, 2015, (http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/69/313), printre care amintim – cautarea de noi surse inovative de finantare, schimbari in politicile fiscale, coerenta politicilor, consolidarea capacitatii si politici comerciale care s-au dovedit deja sustenabile.

Imperativul de mediu

Progresul facut in ceea ce priveste protectia mediului nu poate fi negat. Insa este inca mult loc de mai bine, tinand cont ca Europa este unul dintre cei mai mari emitenti de gaze cu efect de sera, producator de deseuri si consumator de resurse naturale. Cele 9 restrictii planetare trebuie luate in calcul pentru a ramane in interiorul unui spatiu sigur pentru umanitate.

 1. Schimbarile climatice
 2. Ritmul de diminuare a biodiversitatii
 3. Interferenta cu ciclurile globale ale fosforului si azotului
 4. Subtierea stratului de ozon
 5. Acidularea oceanelor
 6. Uzul de apa dulce la nivel global
 7. Schimbarea scopului teritoriului
 8. Incarcarea atmosferei cu aerosoli
 9. Poluarea chimica

Imperativul social: justitie sociala si in problemele de mediu

Numarul de persoane care traiesc in saracie in UE a crescut cu 10 milioane in ultimii 5 ani, ajungand la 124 de milioane. In acelasi timp, au crescut inegalitatile in ceea ce priveste veniturile, cei mai bogati 20% castigand de pana la de 5.1 ori mai mult decat cei mai saraci 20% – in 2012. In timpul crizei economice, a crescut masiv si rata somajului, de la 7.1% in 2008 la 10.9% in 2013, ajungand la 9.6% in mai 2015. Somajul masiv si saracia extinsa destabilizeaza fundamentul social si credibilitatea UE.

Sanatatea inregistreaza de asemenea trenduri negative, bolile cronice precum diabetul, astmul si dementa sunt in continua crestere. Mai mult de jumatate din populatia europeana este supraponderala 52%, iar 17% dintre europeni sunt obezi.

Depresia este de asemenea in top, si are costuri semnificative asupra economiei. In 2010, s-a estimat ca depresia costa UE 92 miliarde de euro, dintre care 59% sunt costuri indirecte – cauzate, spre exemplu, de lipsa de la locul de munca.

Aceste date arata clar ca Europa nu se descurca foarte bine din punct de vedere social, si ca e nevoie de o reorientare a politicilor. Trendurile negative nu se vor schimba daca focusul ramane pe cresterea economica, fara sa fie luat in calcul si impactul social. O cale de imbunatatire ar fi asigurarea faptului ca orice crestere economica este sustenabila si inclusiva.

 

Imperativul economic

Nevoia pentru o noua paradigma a cresterii economice a fost uitata incet incet de tarile dezvoltate. Principalii factori – beneficii mai mici de pe urma inovarii, tranzitia de la industrie la servicii si constrangerile de mediu.

Ca societate, putem face alegeri diferite in ceea ce priveste modul in care ne organizam si valorile dupa care ne ghidam in ceea ce priveste mobilitatea, conditiile de trai, societatea informationala, nutritia si asa mai departe – si apoi, putem examina care sunt consecintele acestor alegeri, in termeni de crestere economica. La asta se refera termenul de “post-growth society” – societate post-crestere. De asemenea, este vorba de elaborarea unei propuneri colective pentru un viitor in care economia si societatea, per ansamblu, nu vor mai fi dependente de nevoia infinita de crestere a PIB-ului – care, din motive sociale si de mediu, este aproape imposibil de mentinut. UE este déjà dependenta de energia importata in proportie de 70%. Daca vrem ca sustenabilitatea sa fie la baza politicilor europene, atunci este crucial sa ne asiguram ca Strategie 2020 este in sustenabila, iar gandind in acesti termeni, trebuie sa realizam ca o crestere infinita nu este posibila pe o planeta cu limite clare.

Guvernanta pentru o dezvoltare sustenabila

 • Un mecanism de furnizare a rezultatelor in ceea ce priveste Obiectivele de Dezvoltare Durabila, incluzand reformarea sistemului de guvernare European, in conformitate cu nevoile si cerintele dezvoltarii durabile.
 • Crearea unui Grup de experti pentru coerenta politicilor de dezvoltare sustenabila, care se va ocupa de promovarea ideei ca toate viitoarele politici la nivel european isi vor aduce contributia la obiectivele de dezvoltare durabila.
 • Crearea unor noi structuri pentru asigurarea unei asistente transparente si independente din partea oamenilor de stiinta  si o consultare pro-activa cu stakeholderii.
 • Un cadru legal pentru asigurarea reformei fiscale in domeniul mediului (internalizarea costurilor de mediu/ reforme fiscale ecologice/eliminarea subventiilor ce afecteaza mediul etc.
 • Updatarea legislatiei Uniunii, astfel incat cunostintele stiintifice asupra problemelor existente si solutiilor posibile sa fie transpuse in legi – in domenii precum schimbarile climatice, chimicalele, poluarea aerului si biodiversitatea.
 • Mecanisme clare pentru implementarea, monitorizarea si revizuirea obiectivelor si tintelor la nivel national – prin Strategiile de Dezvoltare Durabila Nationale.
 • Crearea unui Ombudsman/Avocat al Poporului la nivel european, care sa reprezinte generatiile viitoare.
 • Consolidarea raspunderii corporatiilor prin obligativitatea raportarii.

 

Sursa – http://www.eeb.org/EEB/assets/File/Reforming%20Europe%20towards%20sustainability.pdf«


»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *