Conform lui Steve Case, suntem la începutul celui de-al treilea val al internetului.

În primul val, am construit infrastructura.

În al doilea, am construit aplicațiile pentru acea infrastructură.

Iar acum suntem în punctul critic al unui nou val. Suntem în momentul în care vom combina lumea digitală cu cea fizică. În care internetul nu va mai fi un simplu instrument. Devine, mai mult ca niciodată, parte a vieților noastre. Internetul pătrunde în domenii puternic reglementate, precum sănătatea, educația, energia, alimentația, apa sau producția. Și va avea un impact extraordinar asupra vieților noastre.

sursa foto

Va schimba modul în care muncim.

Va schimba modul în care guvernăm/administrăm.

Și va schimba fundamental modul în care gândim.

În primul rând, munca. Să luăm spre exemplu sectorul de sănătate. Atunci când comparar sistemele de învățare automată cu specialiștii de top în radiologie, sistemele câștigă. În SUA, în 2015, un studiu al companiei Enlitic a dovedit că, în timp ce specialiștii au eșuat în a detecta 7% din cazurile de cancer, sistemele au avut o rată de eșec de 0%. Asta înseamnă că în sectorul de sănătate, viitorul va fi complet diferit.

Dar nu e vorba doar de sănătate. Profesiile în sine se vor schimba. Taskurile repetitive vor fi făcute de mașini. Ce se întâmplă atunci?

Medicii vor avea mai mult timp să se concentreze pe pacienți. Inginerii și arhitecții vor avea mai mult timp să fie creativi. Avocații vor avea mai mult timp să-și exploreze profesiile într-un mod inovativ. Iar antreprenorii vor avea mai mult timp să vina cu idei.

În al doilea rând, se va schimba modul în care guvernăm/administrăm. În prezent, procesele legislative durează până la cinci ani. Dar tehnologia se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid, iar legislația nu poate ține pasul. Deci procesul va trebui să se schimbe, să se adapteze.

Asta înseamnă că guvernarea per ansamblu va trebui să se schimbe. Stakeholderii vor juca un rol mult mai important. Guvernele vor implica toți partenerii în procesul decizional. Iar rezultatele vor fi cu adevărat pentru utilizatori și concentrate pe aceștia. Iar ăsta e un lucru care ne lipsește în prezent.

Ce înseamnă asta? Dacă internetul devine parte din viețile noastră, nu vom mai putea rămâne la fel de pasivi cum am fost până acum.

Eu vreau două lucruri de la acest nou val:

-vreau ca internetul să mă ajute să devin mai deștept, dar să nu mă înlocuiască. Dacă vom reuși asta, vom putea construi un viitor mai bun, în care vom pierde mai puțin timp cu taskuri repetitive. Gândiți-va numai câți oameni sunt supracalificati pentru joburile pe care le fac. Oamenii în general vor fi mult mai implicați în ceea ce fac. Și mai multe joburi vor fi bazate pe abilitățile noastre.

– vreau ca internetul să ne dea un scop. Mark Zuckerberg a povestit despre asta într-un discurs recent. Se referă la o poveste cunoscută despre John F Kennedy, care, aflat într-o vizită la NASA, a văzut un paznic cărând o mătura. L-a întrebat ce face, iar omul i-a răspuns:

Dle. Președinte, ajut la trimiterea primului om pe lună.

La acest fel de scop mă refer. La senzația că suntem parte din ceva mai mare decât noi. Avem atâta acces la tehnologie. Digitalul e o parte atât de importantă și de consistentă din viețile noastre. Și suntem constant conectați. Dar există încă un vid. Pentru că vedem internetul ca pe un instrument. Ca pe o resursă.

Cred că depinde de această generație să folosească internetul pentru a genera acest scop. Pentru a conecta toată lumea și pentru a utiliza acesta rețea globală pentru a găsi soluții la cele mai mari provocări cu care ne confruntăm.

Vom crea un scop atunci când vom conecta oamenii pentru a găsi soluții la schimbările climatice. Dacă vom putea aduna toate datele și vom găsi leacul pentru cancer. Dacă vom reduce inegalitatea.

Suntem într-un moment crucial. Al treilea val al internetului este unde alegem noi să fie. Internetul Oamenilor nu este viitorul de mâine. Suntem deja pe marginea acestei noi faze. Este deja aici. Indiferent că noi suntem sau nu pregătiți.  

Next Generation Internet Summit – 6-7 iunie 2017, Parlamentul European, Bruxelles.

Carlos Moedas, Comisar European pentru Cercetare, Știință și Inovație. 

Sursă articol

Mai multe informații despre IOT (Internet of Things) – Internetul Lucrurilor: infografic Postscapes și aici«


»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *