Vocile miniştrilor de mediu s-au adăugat astăzi la un cor tot mai mare, uimit şi alarmat de aparenta lipsă de ambiţie a Comisiei Europene de a aduce emisiile UE în limitele stabilite prin acordul climatic de la Paris.

Evaluarea publicată în această săptămână de UE nu a făcut nici o menţiune legată de necesitatea revizuirii obiectivelor şi ţintelor stabilite pentru 2030, necesară pentru menţinerea încălzirii globale sub 2 grade C. În schimb, Comisia pare să fi fericită în lipsa luării vreunei decizii, lăsând lumea să meargă în direcţia unei încălziri de cel puţin 3 grade C sau mai mult.

Miniştrii mediului din Germania, Austria, Belgia, Luxemburg şi Portugalia au cerut Comisiei, cu ocazia Consiliului de Mediu din Brusseles, revizuirea ţintelor pentru 2030 pentru a le aduce în concordanţă cu evaluările ştiinţifice. În acelaşi timp, alte ţări, printre care Marea Britanie, Franța, Suedia și Danemarca au cerut creşterea numărului şi valorii acţiunilor din partea Comisiei în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Astfel, aceste state membre se adaugă ONG-urilor, cetăţenilor, autorităţilor locale, sindicatelor, afacerilor, sectorului de energie şi grupurilor cu caracter religios care au solicitat deja UE să aducă politicile climatice şi de energie în conformitate cu acordul de Paris.
“Dacă nu reuşim să acţionam acum riscăm să întoarcem spatele acestui acord încă dinainte de a fi semnat Tratatul. Acest lucru ar transmite un semnal catastrofal către restul lumii. Aşteptăm Comisia Europeană să-şi dea seama şi să ia măsuri.”

Roland Joebstl, Policy officer Climat şi Energie în cadrul Biroului European de Mediu (EEB)

Bruxelles, 4 martie 2016«


»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *