O rețea de 90 de ONG uri – printre care European Environmental Bureau, Health and Environment Alliance, Let’s do it World, Zero Waste Europe au lansat o viziune nouă și îndrăzneață pentru un viitor fără poluare cauzată de plastic.

Viziunea cuprinde 10 principii, scopul final fiind “un viitor fără poluare cauzata de plastic” și reprezintă primul pas al unei mișcări globale de schimbare a percepției societății asupra utilizării plasticului.

pic 1

Oamenii de știință avertizează că, în lipsa acțiunii, până în 2050 în oceane va fi mai mult plastic decât pește, amenințând serios biodiversitatea marină și reprezentând un risc asupra sănătății umane. Luând în considerare pericolul reprezentat de plastic atât la adresa planetei, cât și la starea de bine a omenirii, guvernele și industriile au eșuat – până în prezent, cel puțin – să se ridice la nivelul așteptărilor în ceea ce privește schimbarea sistemică de care este nevoie pentru soluționarea acestei probleme.

La nivel European, dezvoltarea Pachetului Economiei Circulare și a Strategiei EU pentru plastic reprezintă oportunități majore pentru fundamentarea unei noi abordari în ceea ce privește folosirea plasticului și prevenirea generării de deșeuri de plastic. Acest lucru nu poate fi făcut fără ca cei ce modelează politicile publice să ia în calcul întregul ciclu al produselor, de la extracția și exploatarea petrolului, până la design și sfârșitul acestuia.

Este prima oară cand grupuri din lumea întreagă se unesc pentru a găsi o soluție comună la problema poluării cauzate de plastic. Este începutul une mișcări ce are ca scop încurajarea guvernelor, orașelor și companiilor să întreprindă acțiuni majore pentru a opri această problemă care devine din ce în ce mai apăsătoare” – Delphine Lévi Alvarès, Zero Waste Europe policy officer.

Guvernele statelor europene și multinaționalele trebuie să își asume responsabilitatea atât pentru permiterea și încurajarea unui consum iresponsabil de plastic, cât și pentru poluarea rezultată în urma acestor decizii, poluare ce a afectat lumea întreagă, cu consecințe grave asupra locurilor și oamenilor aflați în situații vulnerabile, la nivel global.

Este clar că în lipsa unui efort puternic și coordonat, fără un imbold puternic din partea responsabililor cu politicile publice, industria va continua să folosească plasticul în același mod ca până acum, iar poluarea se va intensifica.

ONG-urile cer Comisiei Europene și statelor membre să lupte pentru schimbări ambițioase ale politicilor publice și să deschidă drumul către un viitor fără poluarea cauzată de plastic.

Viziune:

Credem într-o lume în care pământul, cerul, oceanele și apa sunt cămin pentru abundența vietii, nu abundența plasticului, o lume în care aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem și mâncarea pe care o mâncăm nu sunt atinse de efectele toxice ale poluării cu plastic. În această lume, politicile sunt făcute pe baza unor principii precum cel al justiției în probleme de mediu, al dreptății sociale, al sănătății publice și drepturilor omului, iar nu de cerințele elitelor și corporațiilor.

Asta e un viitor în care credem și pe care îl vom crea împreună.

Principii:

Vom lucra pentru a întări solidaritatea între oamenii din jurul lumii și comunitățile afectate, astfel încât:

  1. Stilul nostru de viață și economiile vor lua în calcul limitele de mediu ale planetei pe care o locuim.
  2. În primul și primul rând, deșeurile sunt reduse.
  3. Ciclul de viață al materialelor și produselor pe care le folosim – de la extracție și producție, până la consum, reciclare, compostare și eliminare – are în vedere sănătatea oamenilor și a planetei.
  4. Deciziile referitoare la designul prezent și viitor al materialelor, producție și managementul deșeurilor se vor baza pe informații venite din acțiunile puternice la nivelul comunităților și din parteneriatele între cetățeni, lucrători, guverne, experți din diferite sectoare și liderii din industrie cu respect pentru mediu
  5. Cei care adună deșeurile și cei ce lucrează în domeniul reciclării sunt încurajați să-și îmbunătățească sistemele în care acționează și să fie o parte importantă a tranziției spre o nouă economie a materialelor care să funcționeze conform principiilor amintite.
  6. Producătorii își asumă responsabilitatea pentru costurile întregului ciclu de viață al produselor, pentru impactul produselor și ambalajelor acestora, și regândesc designul materialelor și sistemelor, în spirit inovativ.
  7. Atunci când sunt necesare produse sau ambalaje de plastic, acestea sunt refolosite, reparate sau, daca asta nu se întamplă, reciclate; substantele toxice sunt eliminate din procesul de producție a acestora.
  8. Nu se construiesc incineratoare noi, iar stimulentele materiale sunt eliminate în cazul arderii deșeurilor sau plasticului. Sunt incluse aici gazeificarea, piroliza, cuptoarele de ciment și alte instalații de ardere a deșeurilor – “waste to energy”.
  9. Deșeurile biodegradabile se reîntorc în sol, iar sistemele zero-waste reduc cantitățile depozitate la groapă sau duse la incinerat.
  10. Sistemele construite și materialele folosite încetinesc ritmul schimbărilor climatice, mai degrabă decât îl accelerează.

Scopul final este un viitor fără plastic.«


»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *